Copil-minune la 17 ani, cand a publicat primul sau roman, Nick McDonell (foto) este deja, la 25 de ani, un proscris al Americii literare, ultimul sau roman putand fi publicat doar ca traducere, in Franta, fiindca in tara sa natala a fost cenzurat.
Pe www.parismatch.com, Frederic Beigbeder scrie despre un subiect care era cat se poate de firesc sa-l atraga: un golden boy al sistemului, care se revolta livresc impotriva sistemului. (Recunoaste cineva tema din 99 francs/14,99 euros?!?)
McDonell provine dintr-o familie bine pozitionata a establishmentului cultural si mediatic din New York. Poate chiar prea bine situata, ceea ce i-a adus acuzatii previzibile de nepotism, tatal sau conducand Sports Illustrated si fiind prieten cu oameni ca Hunter S. Thompson (cu care Terry "Big Sky" McDonell a lucrat la Rolling Stone), Joan Didion, Richard Price sau Jay McInerney (adica personalitatile care au oferit comentariile elogioase de pe copertile juniorului). In plus, nasul de botez al lui Nick este Morgan Entrekin, proprietarul trustului de media care detine editura (Grove Press) la care a aparut romanul de debut – Twelve, in 2002.
Profitand de acest indubitabil culoar favorabil, Nick a debutat en fanfare la numai 17 ani, cu un roman violent, despre tinerii narcomani din Manhattan. Cartea a beneficiat de comentarii elogioase, inclusiv in The New Yorker, Entertainment Weekly sau The New York Times, fiind comparat cu debuturile lui Jay McInerney (Bright Lights, Bright City) sau Bret Easton Ellis (Less Than Zero).
Apoi, in 2005, a recidivat cu The Third Brother, povestea semiautobiografica a unui student de 19 ani de la Harvard, care este marcat de perioada petrecuta in Thailanda, in practica la un ziar. McDonell insusi lucrase pentru Time Asia, evident cu ajutorul unui fost subaltern al tatalui sau, Karl Taro Greenfeld. Din nou a beneficiat de o prim