» Liderii G20 au ajuns ieri la un consens asupra unui plan de relansare a economiei si comertului pe plan global in valoare de un trilion de dolari.
» Exista si un acord asupra necesitatii unei reglementari si supravegheri mai stricte a institutiilor financiare, a fondurilor speculative si a paradisurilor fiscale, mai putin asupra publicarii unei liste a tarilor care nu se conformeaza regulilor.
Liderii economiilor celor mai dezvoltate si emergente, care controleaza 80% din economia mondiala, au ajuns la un consens in privinta cresterii de trei ori, pana la 750 de miliarde de dolari, a resurselor de care dispune Fondul Monetar International (FMI) pentru ajutarea tarilor cel mai grav afectate de criza economica mondiala, facand din aceasta institutie centrul de greutate al reactiei la criza. La nevoie, FMI va putea sa imprumute bani de pe pietele financiare internationale, luandu-se in discutie si posibilitatea vanzarii unei parti din rezervele sale in aur, ceea ce ar mari si mai mult resursele de cash disponibile, au declarat surse apropiate lucrarilor Summitului G20 de la Londra. Alte aproximativ 250 miliarde dolari constituie pachetul financiar pentru relansarea si sustinerea comertului global.
S-a convenit si asupra crearii unui Consiliu pentru Stabilitate Financiara, revitalizandu-se un organism deja existent, Forumul pentru Stabilitate Financiara, care va colabora cu FMI pentru a identifica riscurile economice si financiare, precum si masurile necesare pentru contracararea acestor riscuri.
Pentru prima data se prevede o reglementare a fondurilor speculative. O alta masura asupra careia a existat un consens a fost limitarea la nivel mondial a bonusurilor care pot fi acordate bancherilor. In principiu, exista un acord si cu privire la reglementarea paradisurilor fiscale, modul in care se va realiza acest lucru ramanand in