Raed Arafat despre Serviciile de Urgenţă şi de Ambulanţă: Serviciile de Urgenţă şi de Ambulanţă din România sunt încă grav bolnave. Părintele Serviciului Mobil de Urgenţă
Raed Arafat despre Serviciile de Urgenţă şi de Ambulanţă:
Serviciile de Urgenţă şi de Ambulanţă din România sunt încă grav bolnave. Părintele Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD) de la noi, doctorul Raed Arafat, încearcă o resuscitare în timp record.
După ce a pus în priză conduceriile judeţene ale Serviciilor de Ambulanţă prin controale inopinate, subsecretarul de stat e supărat că românii îşi bat joc de Serviciul 112.
- În cazul Serviciului 112, unde merg lucrurile bine şi unde merg prost?
- În mod normal, un apel de urgenţă, pentru o urgenţă gravă, trebuie să fie luat în mai puţin de un minut - de regulă 40-50 de secunde, iar pentru un apel de urgenţă care nu este critică, poate să dureze şi un minut şi jumătate - două miunute.
Din momentul primirii apelului, nu trebuie să dureze mai mult de 10-20 de secunde pentru preluarea primelor date, după care acestea sunt transmise electronic către dispeceratul poliţiei, pompierilor, ambulanţei, iar acolo trebuie să se continue cu preluarea apelului, şi în niciun caz să se repete aceleaşi întrebări ca prima dată. Din păcate, în unele zone din ţară nu se respectă procedura şi se repetă întrebările care au fost odată puse, ceea ce duce la prelungirea timpilor de reacţie.
- S-a contaminat şi 112 de "miticismul" românesc?
- 90% din apeluri nu sunt justificate. Te sună şi te înjură, sună şi închid sau sună ca să vorbească cu dispecera ca să treacă timpul.
- În cazul Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti, chiar zilele trecute a fost luată o măsură împotriva unui dispecer, din cauza proastei coordonări în cazul ziaristului Max Băn