Raportul de ţară pe Justiţie din iunie şi percepţia publică negativă asupra instituţiilor statului care ar trebui să vegheze la apărarea ordinii publice.
Acestea sunt unele dintre principalele argumente aduse de procurori magistraţilor Curţii Supreme în favoarea arestării magnatului Puiu Popoviciu, a lui Cornel Şerban, fostul şef al „Doi ş’un sfert”, şi a comisarului Petru Pitcovici, de la Direcţia Generală Anticorupţie.
„Cu excepţia acestor argumente, procurorii nu au venit cu noi probe prin care să-şi justifice recursul. Practic, motivele de recurs sunt o reproducere fidelă a referatului prin care s-a cerut arestarea celor trei şi la Curtea de Apel”, a precizat Ion Cazacu, apărătorul lui Cornel Şerban.
Concret, procurorii au arătat din nou că atât Şerban şi Pitcovici, cât şi Popoviciu au comis fapte pentru care legea prevede mai mult de 4 ani de închisoare (favorizarea infractorului, respectiv, abuz în serviciu contra intreselor publice) şi că „lăsarea lor în libertate prezintă pericol pentru ordinea publică”. Mai mult, Puiu Popoviciu ar putea influenţa martorii, au conchis anchetatorii.
În ultima pagină a referatului, procurorii au invocat şi „circumstanţele în care au acţionat inculpaţii, în contextul monitorizării României de către UE”, menţionând că „faptele acestora influenţează în mod extrem de negativ percepţia publică asupra instituţiilor statului”.
Aceste ultime concluzii nu i-au convins însă pe judecători. Aceştia au decis ca magnatul şi cei doi ofiţeri care ar fi încercat să „albească” dosarul „Băneasa Rezidenţial” - în care Popoviciu era anchetat încă din 2006 - să fie cercetaţi în libertate.