După o sută de ani de la întemeierea S.S.R., antecesoarea Uniunii Scriitorilor de astăzi, eveniment sărbătorit nu prea demult, descoperi, în diverse biblioteci şi arhive, tot felul de acte, demersuri, memorii care întăresc convingerea că problemele de astăzi nu sunt chiar toate noi, ci le reiau, le continuă, parcă, pe cele de odinioară. Deşi, uneori, pot fi aflate şi aspecte neaşteptate, surprinzătoare.
Dar, mai întâi, o circulară către membrii S.S.R., fără dată precisă, dar destul de uşor, totuşi, de fixat în timp, întrucât e semnată de N. M. Condiescu, în calitate de Preşedinte şi N. I. Herescu, Secretar. Or, se ştie că cel dintâi a trecut în lumea de apoi în 1939 şi a fost urmat la preşedinţia S.S.R. de cel de-al doilea pe durata războiului.
Aşa încât, fără teama de a greşi, putem considera că circulara a fost expediată cu ceva vreme înainte de 1939.
Şi iată-i cuprinsul:
"Societatea Scriitorilor Români Data poştei
Strada Brezoianu 44
Tel. 40479
Domnule Membru,
Comitetul S.S.R. a hotărât să întreprindă o anchetă printre toţi membrii Societăţii spre a cunoaşte amănunţit şi precis doleanţele scriitorilor şi sugestiile pe care le pot aduce pentru apărarea şi propăşirea breslei noastre. Nu este vorba numai de salvgardarea intereselor imediate, ci de o întreagă activitate menită să întărească tradiţiile scrisului românesc şi să asigure generaţiilor viitoare de scriitori o soartă mai puţin ingrată. De aceea, Domnule Membru, vă rugăm să răspundeţi - cât mai concis şi mai precis posibil - la următoarele întrebări:
1) Ce aveţi de spus despre raporturile dintre editor şi autor? Aveţi de făcut vreo propunere concretă în ceea ce priveşte contractele de editură, controlul tirajelor, numărul exemplarelor de presă (eventual, poate, un timbru), lichidarea drepturilor de autor?
2) Ce credeţi despr