Criza economica a coincis in Statele Unite ale Americii cu o recrudescenta a actelor criminale, care s-au transformat deseori in adevarate masacre, un fenomen care nu este deloc intamplator, sustin specialistii in criminologie consultati de AFP.
Exista o legatura directa intre mediul economic si numarul agresiunilor mortale, asigura criminologul Jack Levin, pentru ca "un ucigas in masa este, aproape intotdeauna, cineva care a suferit o pierdere teribila", fie ca este vorba despre un loc de munca, o suma importanta de bani sau o poveste de dragoste.
Seria de incidente criminale care a avut loc in ultimele saptamani in Statele Unite pare sa confirme acest fenomen.
La inceputul saptamanii, un barbat inarmat pana in dinti a ucis opt persoane intr-un azil de batrani din Carolina de Nord si sase persoane intr-un cartier din Silicon Valley. Sambata, o scena ingrozitoare a fost descoperita intr-o locuinta din Boston: un barbat s-ai ucis cu lovituri de cutit sora in varsta de 17 ani, si-a decapitat o alta sora de 5 ani si a inceput sa o injunghie pe cea de-a treia, moment in care a fost ucis de poltie.Tot recent, un barbat a ucis noua persoane in Alabama, inainte de a se sinucide: printre victime, mama si bunica ucigasului. Anchetatorii au gasit asupra sa o lista cu facturi neplatite, un carnetel plin cu reprosuri la adresa colegilor sai si o scrisoare care anunta concedierea mamei sale.
"Astfel de pierderi grele sunt deseori o sursa de inspiratie, un fel de catalizator" si, in cazul recesiunilor economice, un numar mare de persoane cedeaza din punct de vedere psihic, explica Jack Levin, care preda criminologia la Northeastern University din Boston.
Lista actiunilor sangeroase din ultimele luni este impresionanta:
In ianuarie, un barbat si-a ucis sotia si cei cinci copii, inainte de a se sinucide, dupa ce si-a pierdut locul de m