Tranzactionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera este deocamdata o mare necunoscuta pentru companiile locale, care pierd astfel, in plina criza, sute de milioane de euro care stau gratis, la dispozitia fiecarei unitati.
Potrivit informatiilor primite de la Ministerul Mediului, 229 de companii romanesti fac parte din Planul National de Alocare al Romaniei in perioada 2008-2012. Rafinarii, fabrici de ciment, de fabricare a sticlei, ceramicii sau hartiei fac toate parte din aceasta schema.
Aceste companii, in functie de gradul de poluare, primesc anual un numar de certificate de emisii. Certificatele pe care nu le consuma le pot vinde si astfel pot face rost de bani pentru sustinerea anumitor programe de investitii. Cum criza a lovit in activitatea de productie a majoritatii companiilor, numarul de certificate de emisii disponibile este in crestere, numai ca tocmai acest lucru ar putea duce la scaderea pretului certificatelor.
„Numarul total de certificate alocate companiilor din Romania, acoperite de schema de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera a fost de 349.671.593 de certificate, reprezentand aproximativ 69.934.319 certificate anual in perioada 2008-2012", spun reprezentantii Ministerului Mediului.
Certificatele sunt alocate companiilor in mod gratuit pana in 2012, dupa care acestea vor trebui cumparate de pe piata.
O companie, daca vrea sa-si vanda certificatele in surplus, fie poate sa apeleze la serviciile unei companii specializate in acest domeniu, fie se poate inregistra pe bursa de profil Bluenext (membru al NYSE).
Problema este ca in Romania, anul trecut circa 20 de milioane de certificate nu au fost utilizate, au fost un surplus, iar cum nu au fost folosite, acesti bani s-au pierdut, potrivit reprezentantilor Pravda Capital, o companie din Cehia, specializata in tranza