● Jean Bazin, Des clous dans la Joconde, Anacharsis, Toulouse, 2008.
Alban Bensa şi Vincent Descombes semnează un avant-propos al acestei culegeri de studii risipite prin reviste de-a lungul timpului de regretatul profesor Jean Bazin. Subtitlul dat cărţii " L’anthropologie autrement " avertizează că aceasta se înrudeşte cu o lucrare apărută cu puţină vreme înainte, scrisă de Alban Bensa: La fin de l’exotisme " essais d’anthropologie critique.
Jean Bazin a condus vreme de zece ani alături de Marc Augé l’École des Hautes Études en Sciences Sociales, iar Alban Bensa este director de studii la aceeaşi instituţie, aşadar privirile critice vin din partea unor cercetători bine instalaţi în interiorul disciplinei, şi nu din perspectiva unor marginali resentimentari, care caută notorietatea demolînd teoriile şi conceptele care se bucură de succes în nucleul activ al domeniului.
Demersul lor se înscrie în curentul mai larg al antropologiei reflexive, dar nu se confundă cu antropologia postmodernă, în felul în care a fost teoretizată peste Ocean, cu decenii bune în urmă. De altfel, scrierile lui Jean Bazin pot fi cu greu cantonate într-o singură disciplină, examenul critic-coroziv, incomod-lucid punînd constant sub semnul întrebării condiţiile de posibilitate a cunoaşterii în ansamblul ştiinţelor umane şi sociale. El nu avea încredere în convenţiile conceptuale curente, demonta imediat orice edificiu teoretic construit pe ipoteze expirate, destabiliza siguranţa suspectă cu care majoritatea colegilor de breaslă manipulează noţiunile primite de-a gata de la iluştrii înaintaşi, fără să le mai verifice validitatea. A evitat înregimentarea în orice curent de gîndire, şcoală ori simplă modă, nici nu avea cum, fiind prea preocupat de caracterul problematic şi de dificila legitimare a noţiunilor fundamentale: cultură, culturi, credinţe, etnie, dar, schimb, alterit