Romania se afla in stadiul de utilizare extensiva a conectivitatii la Internet, fiind, in acelasi timp, aproape de stadiul de familiarizare, anunta cel mai recent raport al tehnologiei realizat de Fondul Economic European.
Stadiul de familiarizare este atins de o tara in momentul in care utilizarea Internetului (proportia persoanelor care au utilizat Internetul) este de cel putin 15%, sau cand mai putin de un sfert din utilizatorii casnici au conexiune proprie. La nivel mondial, in acest stadiu Romania se afla pe pozitia 39 dintr-un total de 157 de tari, releva raportul citat.
In acest stadiu, teoretic, toate companiile (in afara de micro-intreprinderi) detin conexiuni Internet, ca si multi utilizatori casnici din mediul urban.
Familiarizarea cu Internetul prezinta asteptari mari, iar cererea masiva pentru servicii online si conectivitatea mai raspandita reprezinta un factor important in realizarea orientarii catre Internet.
Romania tocmai paraseste stadiu de familiarizare si patrunde in stadiul de tranzitie extensiva, in care cel putin un sfert din toti utilizatorii casnici sunt conectati la Internet, dar inca nu predomina banda larga. Mediile la nivel national, desigur, mascheaza diferentele dintre zonele rurale si cele urbane, iar in cazul Romaniei cele mai mari orase pot fi intr-un stadiu de conectivitate mai avansat decat media nationala.
Unele orase din Romania se pot incadra in acest stadiu, dupa ce comertul electronic, serviciile guvernamentale electronice, colaborarea de afaceri si reteaua sociala, printre altele, sunt larg raspandite si au devenit parte integrala a realizarii sociale si a economiei.
Ecosistemul ICT se refera la factorii institutionali care stau la baza creativitatii antreprenoriale si a dinamicilor de competitivitate pentru asigurarea serviciilor.
Pozitia Romaniei in ecosistemul IC