Celebrul vulcan ameninţă locuitorii regiunii Napoli chiar şi astăzi, la aproape 2.000 de ani de la distrugerea oraşului Pompei, notează agenţia AFP, ai cărei reporteri au observat că locul se bucură de o supraveghere ieşită din comun. Sursa: wikipedia
"Vezuviul este unul dintre cei mai periculoşi vulcani ai lumii: este mereu activ, iar 600.000 de oameni ar fi direct vizaţi în cazul unei erupţii. De aceea, îi este acordată o mare atenţie", explică vulcanologul Claudio Scarpati, profesor la Universitatea din Napoli.
Informaţii transmise prin trei canale
Zeci de aparate de măsură sunt instalate în apropierea vulcanului, la circa 1.300 de metri altitudine. Ele indică activitatea seismică, temperatura gazelor emise şi deformările pe care le suferă solul.
Pentru a evita o eventuală defecţiune tehnică în transmiterea informaţiilor, acestea sunt transmise, în acelaşi timp, prin trei canale: cablu, telefon şi radio.
26 de morţi la ultima erupţie
Ultima erupţie a vulcanului italian a avut loc în 1944. 26 de persoane au murit şi 12.000 au rămas fără locuinţe. Acum, activitatea seismică este una normală, magma găsindu-se la "10 kilometri adâncime", aşa cum anunţă Scarpati.
Complicata aparatură transmite informaţiile culese unui observator din oraşul Napoli. Craterul vulcanului este vizitat, anual, de mii de turişti.
În erupţia care a distrus Pompeiul, din anul 79 d.Hr, au murit aproximativ 30.000 de persoane.