Daca traiesti cu ochii pe cer afli mai multe despre Pamint. Daca stai cu ochii in pamint, nu afli mare lucru despre cer. Asa cred cautatorii de stele, cei care muncesc ziua pentru a se delecta noaptea. Ei ies in parcuri sau pe dealuri pentru ca, din orase nu se mai vad stelele. Poluarea aerului, dar si iluminatul public au facut ca cerul marilor orase sa ramina acoperit de picla. Horatiu Flueras are 29 de ani, este fiu de dascali si are o firma de aparatura pentru astronomie in Cluj. Flueras a constatat ca de la an la an, cerul Clujului este tot mai greu de studiat.
Poluat, cerul se ascunde nu numai ochiului uman ci si observatorilor dotati cu instrumente performante. Ce e de facut? Flueras crede ca s-ar putea incepe de la redirectionarea luminii becurilor de pe strazi. Apoi, ar trebui sa nu mai poluam aerul.
El este, impreuna cu colegii de la Borealis, timp de patru nopti, intr-o piateta a orasului. Au instalat instrumentele si le ofera clujenilor ocazia sa priveasca stelele, oricit de putine s-or mai fi vazind.
O pasiune destul de scumpa
Horatiu Flueras si prietenii lui organizeaza expeditii in afara orasului ca sa mai poata studia ceva. Daca vor performanta, investesc in instrumente tot mai sofisticate. Un telescop modest costa cel putin 2000 de euro. Cele mai ieftine instrumente profesionale pot fi cumparate cu 50-60 milioane de lei vechi, dar si cu 300 de euro poti lua un telescop de ultima ora, de mici dimensiuni, care poate fi pus si pe pervazul ferestrei.
In Romania, miscarea astronomilor amatori este relativ slaba. Daca in Ungaria organizatia lor are peste 2000 de membri, iar la ultimul resensamint s-au inregistrat pe un site 4-5 mii de observatori amatori, in Romania nu sint mai multi de 200 de observatori activi.
Horatiu Flueras studiaza astronomia de la 6 ani. Parintii lui, pasionati si ei de as