Daca Moscova vi se pare prea plina de nouveau riches sau o alegere prea evidenta, incercati Sankt Petersburg, un oras cu o oferta culturala foarte bogata si cu o vechime de... 300 de ani. Sankt Petersburgul e, ce-i drept, foarte tanar pentru un oras, dar nimic nu ar da de banuit ca pe la anul 1700, aici nu era decat o zona mlastinoasa, inaccesibila, infestata de tantari. Tocmai in acest loc a hotarat Petru cel Mare sa cladeasca un oras european, care sa simbolizeze ruperea de trecut si sa fie Poarta Rusiei catre Vest. Iata de ce orasul are cate un pic din Viena, Praga si Amsterdam. Aspectul cel mai „izbitor" al Sankt Petersburgului e arhitectura. O catedrala a carei cupola straluceste in lumina soarelui, la orizont un pod peste un canal al raului Neva, marginit de siraguri de cladiri in culori pastelate. Traversand Neva, ajungi la Fortareata Sfintilor Petru si Pavel, unde sunt ingropati Romanovii si unde au fost gazduiti opozantii regimului tarist, dar si scriitori ca Feodor Dostoievski sau Maxim Gorki.
Si apoi, mai este si Palatul de iarna, ce gazduieste Muzeul Ermitaj, unul din cele mai mari muzee din lume. E nevoie de cel putin doua vizite pentru a-l asimila, macar in mica parte. Aici gasiti lucrari de Leonardo Da Vinci, Rembrandt, precum si creatii ale lui Van Dyck, Rubens, Tizian, El Greco, Cézanne, Picasso, Renoir, Monet, Matisse, Sisley, o incapere plina de picturi ale lui Gauguin, precum si multe altele. Pentru a va prii vizita, nu faceti un tur ghidat, ci acordati-va ragazul de a va bucura de opere in ritmul propriu.
Teatrul Ermitaj
Un monument al stilului neoclasic, Teatrul Ermitaj gazduieste in prezent spectacole de balet, muzica de camera, opera, dar si conferinte. De mici dimensiuni (poate primi 250 de spectatori), sala de spectacole are o forma semicirculara, fiind decorata cu statui ale lui Apolo si ale celor noua muze, plasat