Am început să povestesc, în numărul trecut, despre conferinţa JTI (Japan Tobacco International) de la Tîrgul de cariere din perioada 20-21 martie la Sala Palatului. Deja în sală, la conferinţă, prima întrebare lansată de responsabilul cu resursele umane al firmei a fost " cum am spus deja " "Ce ai controla prima dată?". Răspunsul corect " aşa cum am mai amintit " era "De ce nu începi cu tine însuţi?". După care, conferenţiarul, ce nu era lipsit de cunoştinţe într-ale retoricii, deschidea varii perspective temporale. Întîi, cea trecută. Evident, nu pot (eu, aspirant către succes şi "performator" al unei lucide analize de sine...) controla trecutul. Dar îl pot evalua; şi polariza. Trecutul oricărui individ e făcut din... reuşite ("altfel n-aţi fi aici" " punctează vorbitorul) şi eşecuri. Eşecul, de fapt, în viziune corporatistă pozitivă, înseamnă "să nu învăţ nimic din experienţa pe care am avut-o".
Destul de subtil. Şi de deprimant, pentru cei ca mine, veşnicii bătrînei din Muppets, care vin la astfel de evenimente doar ca să comenteze negativ şi să se amuze în barbă. "Ce am învăţat eu din experienţele trecute ratate (destule...)?" " m-am întrebat, deşi nu eram în target, nu-mi căutam (cel puţin aparent, poate doar nu conştientizam...) un alt job. Această bruscă scrutare a conştiinţei, chiar în straturile ei nu foarte esenţiale, e o dovadă a succesului conferinţei... Care nu s-a terminat nicicum aici.
Nu avem "puteri" asupra trecutului, dar posedăm unele, cu siguranţă, asupra viitorului... continuă oratorul. Toţi vor să obţină mai mult în viaţă. Dar numai unii reuşesc. Ceilalţi, care nu intră în categoria asta, spun "nu am avut noroc". Dar " subliniază vorbitorul " "cel mai rău lucru care vi se poate întîmpla în viaţă e să aveţi noroc".
Iarăşi, lovitură de teatru. Sînt, culmea, total de acord cu conferenţiarul: deşi am avut, pînă la un punct, de