Oamenii de afaceri romani insista ca banii obtinuti prin acordul cu Fondul Monetar International sa fie folositi pentru crearea locurilor de munca, altfel riscand sa se blocheze toate economia.
Principalele directii de investitii pentru banii din imprumuturile externe trebuie sa fie deblocarea finantarilor, infiintarea unor locuri de munca noi si pastrarea celor vechi si sprijinirea afacerilor la nivel local, cred antreprenorii romani, citati de Ziarul Financiar.
Potrivit lui Viorel Micula, care detine, impreuna cu Ioan Micula, grupul European Food & Drinks, cel mai mare producator din industria alimentara din Romania, daca 4 - 5 procente din companiile romanesti mari intra in colaps, toata economia se va bloca, exact cum s-a intamplat cu sistemul bancar.
Ioan Niculae, patronul Interagro, ce are drept obiect de activitate cultura cerealelor si a plantelor technice si comertul exterior, dar si Ilie Carabulea, actionar al Bancii Carpatica si al grupului Atlassib (transporturi, constructii, imobiliare), considera ca ar trebui limitate restructurarile si create noi locuri de munca.
Aceste doua lucruri ar trebui sa fie prioritatea guvernului, in contextul economic actual, cred oamenii de afaceri.
In urma acordului cu Fondul Monetar International, Romania urmeaza sa primeasca aproximativ 20 de miliarde de euro, acesta fiind cel mai mare imprumut din istoria tarii. Cu toate acestea, banii nu par sa se indrepte spre economia reala, spre mediul de afaceri.
In ciuda apelurilor repetate ale antreprenorilor locali de a nu se proteja locurile de munca si de a se crea noi oportunitati pentru angajarea altor persoane, companiile anunta, in continuare, disponibilizari masive.
Doar in industria constructoare de masini ar putea sa-si piarda slujbele 100.000 de persoane, in urmatoarele trei luni, potriv