Intentia premierului Emil Boc de a suprataxa toti bugetarii care au venituri salariale mai mari decat Traian Basescu nu se poate materializa decat prin renuntarea la cota unica, sustin specialistii Comisiei de buget-finate din Parlament.
Introducerea unei contributii de solidaritate pentru cei care au venituri de la stat peste salariul Presedintelui Romaniei, asa cum s-a exprimat primul-ministru, presupune ca statul sa ofere o contraprestatie pentru banii luati de la functionarii publici.
Una dintre solutiile viabile din acest punct de vedere ar fi modificarea cotelor contributiilor sociale. Altfel spus, ceea ce statul ar lua acum de la cei bogati pentru ajutorarea celor saraci, se va intoarce tot la cei bogati sub forma de pensii si beneficii suplimentare peste cativa ani, sau chiar mai devreme.
Din acest motiv, juristii, inclusiv cei din PDL, sustin ca o modalitate mai facila prin care s-ar putea constitui Fondul special in care se vor varsa "contributiile de solidaritate" este cea a modificarii cotei unice.
"Cel mai usor ar fi pe calea impozitarii, prin introducerea unei cote diferentiate in Codul Fiscal. Asa s-ar putea respecta si destinatia banilor, care ar trebui sa se constituie intr-un fond de solidaritate. Daca se va realiza pe calea impozitarii, atunci statul nu va mai fi obligat sa ofere o contraprestatie in schimbul acestor bani", a declarat pentru Ziare.com Gheorghe Ialomiteanu, vice-presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor.
Deputatul PD-L de Brasov il contrazice astfel pe Emil Boc care a precizat, miercuri seara, ca persoanele care primesc de la stat salarii mai mari decat Presedintele nu vor fi obligate sa plateasca un impozit mai mare, ci o contributie de solidaritate.
"Veniturile care sunt peste 80 de milioane (n.r. lei vechi) vor fi taxate cu 9