Noul secretar general al NATO ar putea fi desemnat la summitul aniversar care incepe astazi la Strasbourg si Kehl. In cazul in care ar urma sa se ia o decizie, Romania ar merge pe mana lui Anders Fogh Rasmunssen, actualul premier al Danemarcai, in detrimentul celorlalti doi candidati estici.
Secretarul general al NATO, olandezul Jaap de Hoop Scheffer, isi va termina mandatul la sefia Aliantei Nord-Atlantice la sfarsitul lunii iulie. De aceea, este posibil ca la Summitul din Franta si Germania, care incepe astazi si in cadrul caruia se aniverseaza 60 de ani de la infiintarea NATO, sa se ia o decizie in acest sens. In acest caz, analistul militar Cornel Codita ne-a spus ca Romania ar trebui sa il sustina pe prim-ministrul danez, mai ales ca acesta beneficiaza si de suportul SUA, al Marii Britanii, al Frantei si al Germaniei. Cu toate ca Rasmunssen pare a fi cel mai bine cotat, in cursa pentru sefia NATO s-au mai inscris fostul ministru de Externe bulgar Solomon Pasi si actualul sef al diplomatiei poloneze, Radoslaw Sikorski, plus ministrul Apararii canadian, Peter McCay. Cornel Codita argumenteaza ca ar fi "un gest de teribilism" ca Romania sa sprijine candidatul Bulgariei sau pe cel al Poloniei, daca ei nu au sustinere importanta, iar autoritatile de la Bucuresti pot spune ca s-au raliat astfel celor mai puternici.
De altfel, analistul militar argumenteaza ca "nu se justifica o candidatura venita din partea de est a Europei, fiindca este prea devreme" si fiindca tarile care obtin sefia Aliantei Nord-Atlantice "au un depozit la banca de incredere a Aliantei, lucru care tarilor din est le lipseste".
Turcia se opune insa numirii lui Rasmunssen, premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, spunand ca a fost rugat de tarile musulmane sa-i blocheze candidatura pentru ca a luat partea ziarelor care au publicat caricaturi cu profetul Mohamed.
Pe