„Evenimentul zilei” face o radiografie a unui personaj plecat de la periferie şi ajuns în centru. Gigi Becali, personajul dus ieri cu mascaţii la poliţie, este emblematic pentru stadiul în care a fost adusă societatea românească de azi. Sursa: MediafaxSursa: EVZSursa: Vlad Stanescu
1 /.
Un parvenit incult şi snob, pe vremuri la limita legilor care pedepseau parazitismul, s-a căţărat pe umerii vremurilor până în postura de salvator al neamului. Haosul din ţară, prăbuşirea sistemului de valori, disoluţia autorităţii în stat au permis unor indivizi de la periferia societăţii să năvălească în centru.
Ajutat de bani să deschidă uşile televiziunilor, Gigi Becali a căpătat rapid valenţe naţionale: om politic, candidat la preşedinţie, prosper om de afaceri, filantrop excentric, patriot dispus să lupte cu mafia, întâiul apărător al neamului, patron al celei mai iubite echipe de fotbal din ţară.
Tot banii l-au ajutat să amuţească şi instituţiile statului. Anchetele asupra afacerilor dubioase trenează sau au fost închise. Schimburi de terenuri, manevre subterane în fotbal, oameni bătuţi sau ameninţaţi, relaţii cu lumea interlopă - toate sunt trecute sub tăcere.
Incredibilul experiment sociologic a reuşit: Gigi Becali, semianalfabetul violent şi impostor, s-a metamorfozat în erou şi victimă.
Începutul
CIOBANUL. Gigi Becali a copilărit în anii ’60, desluşind tainele meseriei de cioban de la tatăl său, Atanase, care avea sute de oi. El a recunoscut că, în tinereţe, se trezea la ora 4.00 dimineaţa, tăia câteva oi şi apoi mergea la piaţă, unde dădea produsele înainte să apară Miliţia.
VINDEA IAURT. Primele amintiri despre personajul Gigi Becali, cu excepţia familiei, le au fotbaliştii naţionalei, cărora le vindea iaurt chiar în cantonamentul de la Săftica. „Înainte de ’89, venea ş