Dacă nu am îmbătrâni, am putea vorbi la trecut despre o serie de boli care apar pe fondul unui organism deteriorat. Cercetătorii unguri şi români au găsit, se pare, secretul tinereţii prelungite: apa uşoară sau sărăcită în deuteriu. Totul a pornit de la cercetările de acum un deceniu ale unui biolog ungur. Savantul a observat că apa sărăcită în deuteriu (apa de gheţar, care poate fi obţinută şi în laborator), consumată regulat, influenţează metabolismul şi „temperează” procesul de diviziune celulară. Care este rezultatul? Organismul îmbătrâneşte mai lent, iar tumorile se dezvoltă mai greu. Între timp, s-au realizat numeroase studii (multe dintre acestea în România, unde a şi fost dezvoltată o formulă, ulterior comercializată) care au atestat calităţile unei astfel de ape.
Efecte pozitive şi asupra memoriei
Folosită iniţial în Ungaria doar în scop terapeutic, pe bolnavii de cancer, apa uşoară a trecut în consumul de masă, fiind comercializată în scop profilactic în întreaga lume. Astfel, s-a ajuns la ipoteza conform căreia persoanele sănătoase care consumă zilnic cel puţin jumătate de litru de apă uşoară îmbătrânesc mult mai greu, iar afecţiunile care survin odată cu înaintarea în vârstă sunt întârziate. Un consum regulat de apă uşoară are efecte pozitive şi asupra creierului, îmbunătăţind capacitatea de memorare, dar şi asupra somnului, prin alungarea stărilor de anxietate.
Tratament adjuvant în cancer
În scop terapeutic, apa uşoară poate fi folosită şi ca tratament adjuvant în cancer, diabet, afecţiuni dermatologice sau în hipercolesterolemie. Studiile au arătat că apa uşoară reduce efectele secundare ale citostaticelor sau ale radioterapiei, folosite în tratamentul cancerului. Schemele de tratament sunt individualizate în funcţie de pacient. În cazul bolnavilor de cancer, terapia cu apă uşoară se recomandă