Criza, criza, dar tinerii aflati in crestere, chiar si doar intelectuala, trebuie sa mai si manance. Mersul bilunar la cumparaturi de-ale gurii poate deveni o experienta mai profitabila pentru buzunarele incercate daca avem grija sa planificam.
Nu mai este cazul sa dam buzna pe usa in momentul in care ni se face pofta de ceva picant sau daca papilele gustative mor dupa o bucatica de ciocolata. Proviziile trebuie facute cu grija si din timp, si bineinteles, cu cat mai putini bani.
Inainte sa luam pixul si foaia pentru a face o lista cu tot ce ne-am dori in frigider si camara, lista care poate deveni destul de lunga, ar fi mai bine sa dam un mic tur al casei.
De la consumabilele pentru curatenie, baie si bucatarie, pana la frigider, toate trebuie trecute in revista si vazut ce lipseste. Asa ne dam seama cel mai bine de ce avem nevoie cu adevarat, fara a umple o foaie cu nimicuri mai mult sau mai putin inutile.
Negocierea cu stomacul si lista
O etapa importanta in elaborarea listei pentru mancare consta in alcatuirea unei planificari de retete culinare pe zile. Ce si cat mancam in fiecare zi din perioada pe care am ales sa o acoperim.
In momentul in care trecem la lista propriu-zisa de cumparaturi, unde este bine sa trecem si preturile produselor, ne vom da seama rapid daca planul culinar se preteaza si posibilitatilor financiare. Cat timp suntem in stadiul de "negociere cu stomacul" mai putem face mai mici sau mai mari modificari.
Ar fi bine ca lista noastra sa fie impartita in trei coloane. Doua pentru super/hipermarket - mancare si consumabile, si una pentru piata. De ce super/hipermarket? Bineinteles pentru ca acolo totul este mai ieftin decat la non-stop-ul de langa bloc unde fugim de obicei cand ne trezim la pranz ca am ramas fara ulei.
Inainte de plecare, o masa indestu