Costul serviciilor medicale asigurate de medicii de la Judeţean este estimat la 200.000 lei pentru pacienţii străini.
Pacienţii străini din mai multe ţări europene au apelat şi ei la serviciile medicilor de la noi din ţară. Anul trecut, la Spitalul Clinic nr. 1 Judeţean din Timişoara, mai mulţi pacienţi au fost trataţi în diferite clinici din cadrul unităţii sanitare. O statistică realizată de către Serviciul de Evidenţă, Statistică şi Informatică Medicală de la Spitalul Judeţean arată că au primit asistenţă medicală un număr de 129 de pacienţi străini.
Aceştia aveau domiciliul în Germania, Italia, Austria, Republica Moldova, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Franţa, Polonia şi Cehia. Costul serviciilor medicale asigurate de medicii timişoreni se ridică la suma de 200.000 lei. Astfel că, nu numai românii migrează în străinătate, deoarece în spitalele europene sunt îngrijiţi mult mai bine decât la noi. Totuşi, costurile intervenţiilor efectuate în unităţile sanitare de la noi din ţară sunt mult mai accesibile decât în cele din străinătate.
Ungaria şi Austria - “căutate”
Odată cu integrarea României în Uniunea Europeană s-a iniţiat şi obţinerea Cardului European de Asigurat. Totuşi, acesta este valabil numai şase luni şi asigură asistenţă medicală dacă persoana respectivă suferă un accident în perioada cât este în străinătate. Cardul nu asigură tratamentul pentru o boală avută înainte de a pleca în străinătate şi nici costul intervenţiilor chirurgicale efectuate de medicii străini pentru bolile suferite anterior. Pentru aceste operaţii, timişorenii trebuie să scoată bani frumoşi din buzunar. Totuşi, chiar dacă pentru a beneficia de servicii occidentale, când vine vorba de sănătate, timişorenii nu se mai uită la bani. Cele mai frecvente clinici pe care le preferă sunt cele din Ungaria şi Austria.