Bors cu sfecla rosie si pastai
Ingrediente: una-doua sfecle rosii nu prea mari (aproximativ 300 gr), 2-3 cepe, o jumatate praz, un morcov, 3-4 cartofi medii, 400 g varza alba, 300 g pastai de fasole (daca nu aveti pastai la congelator, folositi mazare verde sau fasole alba fiarta), un dovlecel mic, un ardei capia, 2 radacini patrunjel, 100 g radacina telina, 100 g ulei de floarea-soarelui + 2 linguri, o lingura pasta de rosii, o legatura patrunjel verde, o legatura marar verde, cateva fire leustean, o crenguta cimbru, 2-3 cuisoare, 2-3 boabe piper, o frunza dafin, sare si bors acru dupa gust.
Mod de preparare: Se curata sfecla de coaja si se da prin razatoare mai mare. Se curata ceapa si prazul si se taie marunt, apoi se calesc in putin ulei. Cand s-au rumenit binisor, se adauga o lingura de pasta de rosii, se lasa sa se inabuse inca 2-3 minute. Se mai adauga uleiul, cat a mai ramas din 100 g, si sfecla rosie, lasandu-se la foc mic inca 5 minute. Ca sa iasa borsul mai gustos, se caleste si varza taiata fideluta, intr-o lingura de ulei. Toate acestea se dau la o parte si se pun intr-o cratita mare, la fiert, cam cu 4 litri de apa. Cand apa da in clocot, se adauga o ceapa taiata fideluta, morcovul si ardeiul taiate pai, telina si radacina taiate rondele, dovlecelul taiat cubulete mici si pastaile la fel (daca sunt congelate, le treceti numai sub jetul de apa rece). Adaugati condimentele si o lingura de ulei. Cand legumele sunt pe jumatate fierte, puneti si cartofii, daca sunt din cei sfaramiciosi (in caz contrar, ii puneti in cratita ceva mai repede). Lasati sa fiarba 5-10 minute si adaugati varza. Dupa 3-5 minute, turnati in oala si prajeala - sfecla cu ceapa (se pun la sfarsit prajite separat, pentru ca iese borsul mai rosu), puneti sare dupa gust si verdeturile taiate marunt. Cand vedeti ca e totul gata, inacriti cu bors acru dupa gust, lasati sa de