Prajiturele italienesti
Ingrediente (pentru circa 40 bucati): 150 g faina, 1 praf de sare, 50 g zahar, 75 g unt taiat bucati, 1 ou, 40 g stafide, 40 g miez de nuca zdrobit mare, 40 g alune (nesarate) cojite si zdrobite, unt pentru uns tava, faina pentru uns tava, 150 g zahar pudra, 1 pachet zahar vanilat.
Mod de preparare: * Faina, sarea si zaharul se amesteca intr-un castron. Se adauga untul si oul si se framanta pana se obtine un aluat. Se adauga stafidele, nucile si alunele si se amesteca bine. Se formeaza o bula din aluat, se inveleste in celofan si se baga o ora in frigider. * Se porneste cuptorul la 200 de grade (treapta trei). Se unge o forma de prajitura cu unt si se presara cu faina. * Se intinde aluatul intr-o foaie cu o grosime de circa 1 cm, se taie in romburi. Se pun in tava si se coc 15 minute, pana devin aurii. Se scot din cuptor, se pun la racit pe un platou. Se da cuptorul mai incet, la treapta unu. * Zaharul vanilat se amesteca cu zaharul pudra si cu 3 linguri de apa si se pun intr-un vas cu fund gros, pe flacara aragazului, data la faza mica. Cand glazura devine lichida, se inmoaie prajiturile una cate una in ea si se pun din nou pe o tava data cu faina. Se baga din nou in cuptor si se lasa sa se usuce 15 minute.
Tarte cu lamaie
Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 oua, 3 lamai netratate, 300 g zahar, 100 g unt + o bucatica pentru uns. Pentru aluat: 250 g faina, 30 g pudra de migdale, 125 g unt, 1 ou, un praf de sare.
Mod de preparare:
* Bagati ingredientele pentru aluat intr-un robot de bucatarie si porniti-l, pana ce se formeaza un glob de aluat. Daca nu aveti robot, amestecati repede toate ingredientele intr-un castron. Inveliti-l in celofan si bagati-l o jumatate de ora la frigider. * Incalziti cuptorul la 210 grade (treapta 7). Clatiti lamaile, radeti-le coaja si stoarceti miezul. Puneti untul