* Editura Humanitas, 2007 * Colecţia Raftul Denisei * Traducere Carmen Ciora şi Dominica Drumea
www.cartea-din-banca.blogspot.com
Alex este un tânăr al unui viitor distopic, al cărui destin este marcat de semnul violenţei. La doar 15 ani, îşi petrece serile jefuind, violând sau atacând oameni doar pentru amuzament. Iar asemenea lui trăiesc sute de tineri care terorizează acea lume postindustrializată. Însă jocul cruzimii este frânt în momentul în care personajul, prins de poliţie, primeşte paisprezece ani de închisoare. Împins de naivitate, Alex acceptă să fie cobaiul unui experiment ce îl transformă într-un mecanism, o umbră a ceea ce era de fapt în libertate.
Greaţa simţită în momentul în care pofta îl împinge spre nelegiuiri creează din el o portocală mecanică. Lucru care ne face să ne întrebăm, mai este Alex uman? Deşi dacă pentru el a alege nu mai are nicio necesitate, de ce a fi om ar mai avea vreo însemnătate?
Burgess este autorul care se aşază perpendicular pe etica basmelor. El nu pledează pentru etică, "Portocala mecanică" nepurtând semnele moralităţii. Doar în basme binele şi răul iau formă, în roman binele şi răul sălăşluiesc în aceeaşi fiinţă, ideea pe care "Portocala mecanică" o înfăţişează exemplar. Cum ar putea un om să fie în totalitate bun? Sau cum ar putea un om să fie pe deplin reprezentant al răului, fără ca vreo urmă de bunătate să îşi facă loc în sufletul lui? "Portocala mecanică" este un roman care îţi naşte astfel de întrebări, care te face să reflectezi la natura fiinţei umane şi pe care sigur nu-l vei uita uşor. Face parte din categoria romanelor care îţi marchează existenţa de cititor, motiv pentru care pot afirma că este un roman bun.
La nivel lingvistic cititorul este şocat. Limbajul reinventat de Burgess, pe care el îl numeşte nadsat, transpune cu adevărat cititorul într-o lume a adolescenţilor, care este afund