Care sunt mizele alegerilor din 5 aprilie din Republica Moldova? Ce sanse reale de schimbare sunt la Chisinau si cine se bate pentru putere? "In situatia concreta in care concurentii rivali ai Partidului Comunist din Republica Moldova sunt trei partide liberale, care declara ca nu vor vota pentru un presedinte desemnat de Partidul Comunistilor, PCRM incepe sa se teama de o posibila criza de sistem", explica pentru HotNews.ro Igor Munteanu, director la Institutul pentru Dezvoltare si Initiative Sociale "Viitorul".
Rep: Ne aflam la finalul unei campanii deosebit de tensionate, orice ar spune autoritatile. Ce s-a intamplat de fapt, care au fost motivele antagonizarii fortelor politice din Moldova? Igor Munteanu: Pentru prima data in istoria politica recenta a Republicii Moldova un partid reuseste sa se gaseasca la guvernare doua cicluri politice consecutiv si are potentialul de a ramane si pentru al treilea ciclu politic, iar aceasta performanta sub aspect tactic ar putea anihila ansamblul general al regimului democratic, care se bazeaza pe echilibrul puterilor in stat si pe competitia politica sanatoasa.
Or, in Republica Moldova, am asistat la instalarea si concresterea partidului aflat la guvernare cu statul, impregnat de un adevarat “cult al personalitatii” pentru liderul PCRM in cele mai proaste traditii ale regimurilor sultanice, de inspiratie asiatica post-sovietice.
Chiar daca sloganele PCRM spun “construim impreuna o Moldova Europeana”, adevaratul mesaj este unul anti-european, si anti-politic, or liderii acestui partid au luat in deradere si au ridiculizat in permanenta existenta mai multor partide politice.
Cu siguranta, in al 12 ceas inainte de alegeri, scena politica este mai degraba bipolara, fracturata intre 2 poluri de baza: unul liberal, avand in angrenajul sau 3 partide de inspiratie liberala (PLDM, PL si