Pentru amatorii de ciudăţenii, plantele carnivore reprezintă o atracţie deosebită. Şi, să recunoaştem, au dreptate. Însă la noi este destul de greu să formezi o colecţie şi să ai tot ce-ţi trebuie ca să te poţi ocupa de ea.
Plantele carnivore sunt pe piaţa noastră adevărate curiozităţi. Te aştepţi să le vezi într-o grădină botanică, dar eşti surprins să le vezi într-un magazin, la vânzare. Sunt câteva specii în magazinele de plante şi despre ele am mai vorbit. E drept că nu arată mereu bine, asta poate că şi din cauză că sunt puţini cei care se pricep să le îngrijească. Sau poate pentru că la noi nu se găsesc acele materiale ajutătoare care i-ar permite unui pasionat să le cultive corect. Deşi rar, Sarracenia e una dintre plantele ce se poate cumpăra de la noi. Complicată nu e achiziţia, ci îngrijirea care urmează să i se asigure plantei, pentru că unele lucruri se petrec exact invers decât ştiu iubitorii de plante şi flori.
FĂRĂ ÎNGRĂŞĂMÂNT
Dacă aveţi o Sarracenia este neapărat necesar să ştiţi ce varietate este, pentru că îngrijirile diferă de la una la alta. Unele preferă să stea într-un terariu în care umiditatea relativă este ridicată. Altele preferă soarele direct, fără de care treptat se deteriorează. Un alt lucru interesant este că ele nu necesită îngrăşăminte, pentru că pot să apară reacţii surprinzătoare în privinţa toxicităţii şi în final planta să moară fără să ştiţi exact de ce.
SPUNE CE NU-I PLACE
În comparaţie cu orhideele, de exemplu, ce pot fi înşelătoare ca şi comportament, Sarracenia "spune" imediat ce anume nu-i place. Dacă nu are lumină suficientă, culoarea ulcioarelor sale este una palidă şi aspectul lor moale şi nesănătos. Dacă umiditatea este insuficientă, apar arsuri pe marginea frunzelor. Dacă solul folosit este nepotrivit, vă veţi da seama din ritmul de udare. Iarna, unele frunze se vor usc