70% dintre femei şi 80% dintre bărbaţi recunosc că au vise erotice. 10% dintre vise au ca subiect major sexul. Visele erotice debutează la pubertate şi adolescenţă şi persistă până la bătrâneţe. Ele dovedesc nu numai dorinţa de a face sex, dar şi unele particularităţi ale personalităţii.
Visele erotice sunt semn de sănătate, spune George Romey, autorul unui dicţionar al simbolisticii visurilor. Potrivit acestuia, visurile erotice dovedesc predispoziţia către imaginaţie şi acţiune. De fapt, visele erotice sunt o repetiţie generală: o pregătire imaginară pentru un episod erotic, real.
Un adult visează în medie o oră şi jumătate - două ore pe noapte. Întrebarea este de unde vin visele erotice. Oricât ar părea de ciudat răspunsul e simplu: visele erotice dovedesc dorinţe neîmplinite. Una dintre misiunile visului erotic este de eliberare, de depăşire a unor blocaje.
Astfel, s-a observat că, în perioade stresante, în vis apare cu insistenţă un fost iubit. Unele studii indică faptul că sexul cu fostul partener este cel mai frecvent subiec al viselor erotice.
Potrivit specialiştilor noştri, acest vis nu dovedeşte neapărat dorinţa de a face sex cu fostul partener, ci mai degrabă nevoia de a întoarce timpul la acest episod asociat cu o etapă lipsită de griji, de tensiuni.
Potrivit specialistului nostru, prof. dr. Nicolae Calomfirescu, sunt cel puţin două mari categorii de vise erotice. Prima categorie este formată din vise în care actul sexual se finalizează şi care trădează nevoia de erotism. În aceste cazuri, visele erotice sunt un fenomen de compensare a unei lipse acute din viaţa reală.
A doua categorie cuprinde aşa-numitele "vise soft", în care predominante sunt întâlnirile într-un decor romantic, sărutări... Visele soft pot fi traduse printr-un singur cuvânt: armonie.
În dublu sens: armoni