Franţa şi Germania au lansat ieri o masivă operaţiune de securitate la sosirea preşedintelui american, Barack Obama, şi a celorlalţi lideri aliaţi la un summit-cheie al NATO, marcat de dorinţa de a evita o înfrângere în cea mai amplă operaţiune, cea din Afganistan.
Summit-ul NATO, care durează două zile, este unul aniversar, marcând 60 de ani de existenţă a Alianţei. În premieră şi ca simbol al reconcilierii franco-germane, se desfăşoară în paralel în trei oraşe, pe lângă cel francez, Strasbourg, aflându-se două din Germania, Kehl şi Baden-Baden. Şefii de stat şi de guvern au discutat ieri despre noul concept strategic al NATO şi despre relaţiile cu Rusia, iar astăzi, reuniunea oficială a Consiliului Nord-Atlantic se concentrează pe situaţia din Afganistan. Reuniunea la nivel înalt marchează revenirea Franţei în structurile de comandă ale NATO, după 43 de ani de absenţă. România este reprezentată de preşedintele Traian Băsescu şi de ministrul de Externe Cristian Diaconescu. În premieră, participă Albania şi Croaţia, care miercuri au fost admise în Alianţă, numărul ţărilor membre ajungând astfel la 28. Această extindere a NATO a fost a şasea de la încheierea războiului rece în 1990.
MIZA
Preşedintele american, Barack Obama, s-a alăturat participanţilor la acest summit care încearcă să preia iniţiativa în Afganistan, venind de la Londra, unde a participat la reuniunea G20. Ieri dimineaţă, el a fost primit de preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, la Strasbourg, frumosul oraş alsacian arătând ca după război în urma violenţelor anti-NATO din ajun, soldate cu 300 de persoane reţinute. În paralel cu întrevederea bilaterală, soţiile celor doi şefi de stat, Michelle Obama şi Carla Bruni-Sarkozy, au avut programat un dejun între patru ochi care a atras o mulţime de fotografi. Ieri după-amiază, Barack Obama a trecut graniţa pentru a se întâlni