Cine se plange ca societatea civila din Romania este quasi-inexistenta nu se uita unde trebuie.
Acum cateva zile, fostul secretar general al PSD, Miron Mitrea, dialogand cu internautii intr-o sesiune organizata pe Internet, s-a rafuit cu cativa dintre cei care ii trimiteau mesaje, facandu-i cu ou si cu otet. "Stiu eu ca sunteti la sediul partidului, in subsol", le transmitea el. Deci, in subsolul PSD s-ar afla artileria propagandistica de razboinici anonimi, care ii linseaza opiniile adverse de pe net. Miron Mitrea i-a recunoscut, pentru ca puneau intrebari compacte, aveau comentarii convergente si incercau sa-l faca de ras. E clar ca fusesera intr-o sedinta unde se stabilise cum sa fie lapidat democratic.
Om cu state vechi in PSD, Miron Mitrea a fost un pion al societatii civile. Era liderul unui sindicat care se lua saptamanal de guler cu guvernul Vacaroiu. Pentru scurta vreme. Mai apoi s-a luat de brat cu guvernul si a intrat in viata politica tocmai in partidul cu care se razboise. Pasa-mi-te venise vremea sa-l submineze din interior.
A devenit, mai apoi, o moda ca partidele sa culeaga fructele societatii civile, indiferent de stadiul lor de conservare. Cand sunt alegeri, politicienii ies la vanatoarea de capete luminate. Unii sunt academicieni, scriitori sau sociologi, altii actori, revolutionari sau simpli sindicalisti, cu totii par sa fie partea nepolitizata a parlamentului, reprezentanti neconditionati ai grijilor si nevoilor oamenilor simpli, spre deosebire de cinicii si interesatii politicieni de profesie.
Civilii au, oricum, mai mare priza la public decat activul de partid, pastrat pentru functiile unde nu e necesara alegerea. Adica functiile din aparatul de stat, din ministere, directii locale, regii si administratii ale fondurilor europene. Aceste sinecure au inghitit mereu bani cu nemiluita si zeci de mii de politruci purtati