Din cauza ignorării normelor de protecţie a muncii, trei bărbaţi au fost îngropaţi în acest an sub pământ. Inspectoratul Teritorial de Muncă Bistriţa-Năsăud le cere firmelor de construcţii să verifice mai atent condiţiile de lucru. Trei cazuri de accidente la serviciu în primele luni ale anului şi alte câteva în 2008, între care şi două decese, au pus pe gânduri inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Inspectorii vorbesc acum despre un fenomen care a devenit atipic: „Până acum accidentele de acest tip, cu surparea malurilor şanţurilor se întâlneau primăvara, când firmele de construcţii începeau lucrul şi toamna. Din 2008, evenimentele de acest gen se întâmplă tot anul”, a constatat inspectorul şef adjunct, Ioan Candrea, de la Departamentul de Sănătate şi Securitate în Muncă Bistriţa-Năsăud.
Printre cauzele fenomenului, Candrea aminteşte uşurinţa cu care firmele mari încredinţează contracte în subantrepriză micilor constructori. „Constructori mari şi cu experienţă iau lucrări de anvergură şi le încredinţează oricui. Aşa ajunge câte o firmă mică, abia înfiinţată cu patru sau cinci muncitori, să lucreze la asemenea şantiere fără să aibă o minimă experienţă”, se plânge şeful de la Inspectoratul de Protecţie a Muncii.
Grija zilei de mâine îi face pe muncitori neatenţi
Oficialii de la Inspectoratul de Muncă spun că nici criza financiară nu este străină de aceste accidente. „Oamenii sunt stresaţi, nu ştiu dacă angajatorul îi mai ţine, dacă îşi vor păstra locul de muncă sau salariul la un anumit nivel. Majoritatea celor implicaţi în aceste accidente mi-au spus ulterior că nu erau atenţi”, a spus Candrea. Acesta a mai precizat că a existat cazul unui inginer, şef de echipă, care a scăpat cu viaţă după un asemenea incident la Viişoara, anul trecut şi care a ignorant normele elementare de protecţie a muncii pentru că era foart