Au ce oferi femeile in politica romaneasca? Au ele puterea de a indeparta stereotipurile cu care traim dupa 1989? Vor disparea personaje politice precum femeia-barbat sau femeia "obiect sexual" si va avea curaj femeia politician sa fie femeie si in politica?
Perceptia romanilor este ca promovarea femeilor in politica este doar rezultatul modului in care acestea relationeaza cu liderii partidelor. Adesea isi expun trupul sau viata personala pentru notorietate, ori, in politica e nevoie de credibiliate.
O constanta mediatizata in politica romaneasca este reprezentata de asa numitele "femeile lui Basescu". Ele graviteaza, evident, in jurul PD-L si se bucura de atentie datorita relatiei mai mult sau mai putin speciale pe care o au cu seful statului.
Putem enumera aici femei scoase din mantaua fermecata a presedintelui Basescu precum Elena Udrea, Elena Basescu, Anca Boagiu, Roberta Anastase si Monica Iacob Ridzi.
In zona liberala, sunt mai putine femei care au iesit in evidenta. Adriana Saftoiu, Adina Valean - mai cunoscuta datorita relatiei cu Crin Antonescu, dezvaluita recent, decat calitatilor sale politice - si Norica Nicolai.
In schimb, in PSD femeile sunt o prezenta din ce in ce mai discreta, cu exceptii ca Ana Birchall - protagonista unui scandal sexual - si Ecaterina Andronescu care iese in evidenta datorita functiei din ministerul Educatiei. Tinere precum Daciana Sarbu sunt tot mai absente din viata publica.
In Parlamentul Romaniei doar 10% din membri sunt femei, un procent destul de bun am spune, fata de numarul acestora in urma cu cativa ani. Mai mult, Roberta Anastase a devenit datorita functiei cea mai puternica femeie din stat.
Totusi, mai multe femei sunt scoase in fata la alegeri, de exemplu pe lista liberalilor pentru europarlamentare exista un numar destul de mare de doam