Simpaticele garofiţe, colorate, parfumate şi puţin pretenţioase, îşi găsesc loc în orice fel de grădină. Le puteţi cumpăra la preţ modic.
Garofiţa este una dintre cele mai frumoase flori de primăvară, dar nu numai. De cum încep temperaturile să crească apar florile în nuanţe de roz, roşu şi alb sau combinaţii ale acestor culori. Este o plantă relativ scundă, dar foarte atractivă datorită parfumului său foarte puternic. În funcţie de varietate, garofiţa poate să fie plantă anuală, bianuală sau perenă. Tot în funcţie de varietate poate să aibă înălţimi de 10-20 cm (Dianthus gratianopolitanus), 15-40 cm (Dianthus deltoides) sau 25-45 cm (Dianthus plumarius). Sunt mari iubitoare de soare, dar se pot planta şi la semiumbră. Totuşi, în măsura posibilului, evitaţi expunerile umbrite, pentru că înflorirea va fi diminuată.
FLORI FRUMOASE
Garofiţele încep să înflorească de la sfârşitul lui aprilie şi, în funcţie de varietate, vara le poate găsi tot încărcate de flori şi parfum. Pentru o bună dezvoltare au nevoie de sol nisipos, care să dreneze bine apa. În cazul în care apa se acumulează la baza plantelor, există riscul ca ele să putrezească sau să capete boli fungice. Aşadar, e foarte important locul din grădină unde le plantaţi. Dacă ştiţi că plouă mult în zona în care locuiţi sau că solul este lutos, aveţi două variante: fie amestecaţi puţin nisip cu solul acolo unde doriţi să le plantaţi, fie găsiţi un amplasament uşor înălţat, aşa încât apa de ploaie să se scurgă rapid, fără să le afecteze. Deşi sunt tolerante în privinţa fertilităţii solului, agreează solurile bogate în minerale. Dacă ştiţi că aveţi sol sărac în grădină, fertilizaţi măcar de două ori pe sezon. În acest fel ajutaţi florile din grădină, nu numai garofiţa, să înflorească abundent şi cu un colorit mai intens.
ÎNMULŢIREA
Înmulţirea garofiţei se face relativ s