Oliver Lustig este unul dintre puţinii evrei care au reuşit să scape din lagărul de la Auschwitz, în urmă cu aproape 67 de ani. Arădeanul Oliver Lustig, de 82 de ani, este unul dintre cei care pot povesti despre tratamentul primit de la nazişti. “Aveam doar 17 ani când am fost deportat la Auschwitz. Nu ştiam unde îmi sunt părinţii, fraţii, nu cunoşteam pe nimeni. Nu vedeam în jur decât mizerie, umilinţă, durere, chin, un coşmar în care nu-mi venea să cred că mă aflu. Zilnic, ajungeau zeci de trenuri cu prizonieri în lagăr. Mai apoi erau împărţiţi în trei grupuri. Unul mergea la camerele de gazare în câteva ore. Oamenii din al doilea grup erau folosiţi ca şi sclavi în fabricile industriale, iar ultimii, adică gemenii şi piticii, erau supuşi experimentelor medicale. Femeile însărcinate erau omorâte”, şi-a amintit Oliver Lustug.
Mărturii din trecut
Povestea bărbatului a fost dezvăluită, în acest sfârşit de săptămână, de către “Centropa”, o organizaţie care a adunat, ani în şir, mărturii scrise şi imagini din colecţii private cu viaţa în lagărele Auschwitz-ului. Membrii „Centropa” au reuşit să adune probe şi fotografii vechi de familie ale evreilor care au trăit în acele timpuri şi chiar să ia legătura cu supravieţuitorii români.
La ora actuală, în România, trăiesc mai puţin de 10.000 de evrei. Cu toate acestea, comunităţile lor sunt foarte active. Bătrânii supravieţuitori ai Holocaustului sunt îngrijiţi în centre de zi, cămine de bătrâni sau policlinici. Tinerii evrei organizează evenimente, învaţă limba ebraică şi merg în tabere de vară.