200 de gr de mere au aceleaşi calorii cât 25 de gr de biscuiţi
Secretul unei alimentaţii sănătoase constă în consumul a cinci porţii zilnice de fructe şi legume, susţin nutriţioniştii francezi. Experţii nutriţionişti explică şi de ce recomandă cinci porţii. „Rezultatul se exprimă prin indicele de Aport Zilnic Recomandat (AZR).
În cazul fructelor şi al legumelor, cantitatea recomandată pentru satisfacerea AZR în privinţa vitaminelor, fibrelor şi mineralelor este de aproximativ 700 - 800 de grame în fiecare zi. O porţie de legume cântăreşte aproximativ 150 - 200 de grame şi, astfel, recomandările referitoare la necesarul zilnic impun consumul a cel puţin cinci fructe sau legume”, susţin specialiştii. Fructele şi legumele aparţin aceleiaşi familii de alimente şi conţin nutrimente esenţiale, precum vitamine, minerale, carotenoizi şi fibre. Aceste micronutrimente sunt indispensabile bunei funcţionări a organismului şi, în plus, sunt aproape lipsite de aport caloric. Mai mult, ele luptă împotriva îmbătrânirii, a diverselor forme de cancer sau a declanşării bolilor cardiovasculare. Datorită conţinutului bogat în calciu şi potasiu, fructele şi legumele contribuie şi la prevenirea apariţiei osteoporozei.
Consumaţi un fruct între mese
Pentru a reuşi să consumăm această cantitate de alimente zilnic, medicii ne învaţă un truc. Jumătate din meniul pe care îl servim să fie format din fructe şi legume. Astfel, micul dejun ar însemna un fruct şi o porţie de cereale, iar prânzul - o friptură slabă cu legume crude sau coapte, alături de un fruct. Cina ideală este compusă dintr-o supă sau legume crude pentru primul fel de mâncare, urmat de peşte cu legume fierte sau ouă.
În cazul în care senzaţia de foame apare între orele de masă, nutriţioniştii spun că un fruct este alimentul ideal – el stopează pofta de mâncare, graţie fibrelor şi apei pe care le