Cum se poate studia campul gravitational al Pamantului? Cel mai recent proiect de acest fel este al Agentiei Spatiale Europene si se numeste GOCE (Gravity field and steady state ocean circulation explorer). A fost lansat in 17 martie 2009 si se va roti in jurul Pamantului pe o orbita relativ joasa, la 250 km altitudine. Timp de doi ani, GOCE va aduna date stiintifice despre campul gravitational al Pamantului. Dar de ce este important acest lucru? Ce fel de masuratori va face GOCE si la ce ne ajuta ele?
De ce ne intereseaza?
In 1687, o carte destul de obscura, scrisa in latina si plina de demonstratii geometrice greu de urmarit punea bazele fizicii moderne. Se numea Principiile matematice ale filosofiei naturale.
Autorul, un destul de cunoscut si de excentric matematician de la Cambridge, Isaac Newton, sustinea ca poate sa demonstreze cum ca orice doua obiecte din univers se atrag cu o forta invers proportionala cu patratul distantei si direct proportionala cu masa. Legea atractiei universale l-a propulsat pe autorul cartii printre primii filosofi ai naturii din Europa, iar astazi se invata la scoala.
Isaac Newton, pictat de G. Keller (1702)
Foto: Newton Project
Ce nu spune insa cartea - Principiile matematice ale filosofiei naturale - este de ce se atrag intre ele corpurile. Care este cauza gravitatiei?
Sau, in limbajul de astazi, care este motivul pentru care un obiect captat in campul gravitational al Pamantului (un meteorit, sa spunem) cade pe suprafata acestuia. De ce are Pamantul un camp gravitational? Si cum arata acesta?
Cum studiem campul gravitational
In teoria lui Isaac Newton, forta de atractie exercitata de un corp este proportionala cu masa acestuia si reprezinta un fel de suma pe toate particulele din care este compus un anumit obiect ceresc. @N