Autorităţile de la Phenian au reuşit să provoace, ieri, o „furtună” în sânul comunităţii internaţionale, după ce au lansat o rachetă foarte controversată.
Coreea de Nord a sfidat avertizările la nivel internaţional şi susţine că a reuşit cu ajutorul rachetei să plaseze un satelit pe orbită.
Mai mult, conform Phenianului, satelitul de telecomunicaţii Kwangmyongsong-2 difuzează deja cântece patriotice. „Satelitul îşi efectuează rotaţiile normale pe orbită”, scrie agenţia oficială KCNA. Pe de altă parte, SUA estimează că ar fi vorba în realitate despre testarea unei rachete balistice cu rază lungă de acţiune, în scopuri evident militare, iar „dispozitivul s-a prăbuşit în Oceanul Pacific”. Preşedintele american, Barack Obama, a apreciat drept provocare lansarea rachetei nord-coreene şi a avertizat că va aplica fără nicio reticenţă articolul 5 din Tratatul NATO.
Liderul de la Washington a declarat că racheta a fost un proiectil cu rază lungă de acţiune Tapodong-2, relatează AFP. Prin urmare, SUA au cerut, alături de Japonia (racheta a trecut deasupra teritoriului nipon), convocarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU. Mai mult, atât Washingtonul, cât şi Uniunea Europeană au cerut, ieri, într-o declaraţie comună un răspuns hotărât al ONU, pentru a demonstra că rezoluţiile organizaţiei „nu pot fi încălcate cu impunitate”, informează AP.
Lansarea unei rachete de către Coreea de Nord „sfidează rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi poate atenta la pacea şi stabilitatea Asiei de Nord-Est”, se subliniază în declaraţia comună. (M.T.)
Autorităţile de la Phenian au reuşit să provoace, ieri, o „furtună” în sânul comunităţii internaţionale, după ce au lansat o rachetă foarte controversată.
Coreea de Nord a sfidat avertizările la nivel internaţional şi susţine că a reuşit cu ajutorul rachetei să plaseze un satelit pe orbită. @N