Din cauza toxinelor acumulate în carnea anumitor specii, specialiştii recomandă cel mult o masă cu peşte pe săptămână sau o dată pe lună pentru femeile însărcinate. Cantitatea de mercur din organism este direct asociată cu riscul apariţiei bolilor cardiace, relevă un studiu internaţional, apărut în prestigioasa publicaţie „The New England Journal of Medicine“.
Studiul, care a cuprins mai multe sute de persoane din nouă ţări, a evidenţiat faptul că nivelul de mercur existent în unele specii de peşti anulează efectele benefice ale anumitor acizi graşi (cum este cazul acizilor de tipul Omega3) şi pot creşte riscul apariţiei unui atac de cord - în special infarct. Cercetătorii au ţinut sub observaţie 684 de bărbaţi care au făcut infarct şi 724 de bărbaţi, din aceeaşi ţară, care nu au suferit atacuri de cord.
Rezultatele studiului au arătat că nivelul concentraţiei de mercur din organismul celor care au suferit un atac de cord era cu 15 la sută mai mare decât în cazul celor care nu sufereau de boli de inimă. „Rezultatele obţinute sugerează că mercurul descoperit în compoziţia cărnii anumitor peşti ar putea anula beneficiul consumului de acizi graşi existenţi în compoziţia aceloraşi peşti” relevă dr. Eliseo Guallar, cel care a coordonat studiul de la institutul John Hopkinscare.
Specialiştii americani de la autoritatea naţională care controlează siguranţa produselor alimentare şi medicamentoase, „Food and Drug Administration“ (FDA), consideră că este nevoie de aprofundarea studiilor şi le recomandă consumatorilor să mănânce în continuare în special peşte şi fructe de mare în care nivelul de mercur nu este atât de ridicat: sardele, somon şi creveţi.
Creierul fătului, în pericol
Femeile însărcinate, dar şi cele care au plănuit să rămână însărcinate ar trebui să nu mănânce anumite tipuri de peşte, sunt d