Bugetul alocat anul acesta nu acoperă toate serviciile medicale efectuate în unităţile sanitare timişorene.
Sindicaliştii din spitalele din Timişoara sunt nemulţumiţi de situaţia actuală din sistem. Dacă nu se vor înţelege cu reprezentanţii ministerului Sănătăţii, aceştia sunt decişi să treacă la proteste, primul va fi la sfârşitul lunii, urmat de un miting. Până acum sunt doar creionate câteva idei, dar nu s-a luat o decizie definitivă.
Bani puţini
„Bugetul alocat pentru anul acesta este insuficient, fiind de 470 de milioane de lei. Practic, de prin iulie-august activitatea va fi amputată. Dacă nu vom beneficia de o rectificare bugetară, sistemul va cădea”, spune Livius Cârstea, preşedintele Sanitas Timiş.
Se caută soluţii
La finalul anului trecut, sindicaliştii au semnat un protocol prin care cereau a treia primă de stabilitate pentru personalul medical. Este tot un fel de spor, pentru cei care îşi desfăşoară activitatea în secţii cu risc ridicat de contaminare, de exemplu TBC, SIDA. Creşterea salarială cu 10 la sută, tichetele de vacanţă sunt alte câteva doleanţe ale cadrelor medii din sănătate. „Nemulţumirile au crescut, deoarece timpul trece şi nu se face nimic. Până acum am avut întâlniri în cadrul cărora am căutat soluţii, dar nu am obţinut ceva concret. Trebuie să fie găsite cât mai urgent resurse”, mai spune preşedintele Sanitas Timiş.
Şanse reduse
Următoarea întâlnire cu reprezentanţii sistemului de Sănătate din ţara noastră va avea loc în 10 aprilie, iar în data de 15 aprilie va fi prezentată forma finală a solicitărilor sindicaliştilor. Totuşi, speranţele că vor obţine ce îşi doresc sunt foarte mici. Prima de stabilitate nici nu mai intră în discuţie. „Sistemul de salarizare nu ne mai avantajează, deoarece se discută tăierea sporurilor”, mai spune Livius Cârstea. Tichetele de vacanţă sunt şi ele tot cu semnul între