De curând, peste 100 de elevi de la principalele licee de profil din ţară au participat la faza naţională a Olimpiadei de Coregrafie, eveniment susţinut de Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României. Timp de două zile Teatrul de Operetă "Ion Dacian" din Bucureşti a fost gazda celei mai frumoase sărbători ale dansului: concursul naţional de interpretare coregrafică. Un spectacol oferit de peste 100 de elevi din liceele de specialitate din toată ţara: Liceul de Coregrafie "Floria Capsali", Colegiul Naţional de Artă "O. Băncilă", Colegiul Naţional de Arte "Regina Maria". Liceul de Coregrafie şi Artă Dramatică "Octavian Stroia".
ARTĂ. Dans clasic alături de dans contemporan: Lacul Lebedelor, Don Quijote, Spărgătorul de nuci. Mozart, Bellini sau Ceaikovski, dar şi ritmuri greceşti (Sagapao). Un concurs în care dansul a devenit cel mai frumos simbol al cuvântului, al expresiei, al poeziei. Graţie şi magie, forţa privirii şi a gesturilor simulate, tristeţea zâmbetului, contemplare şi intimitate... toate acestea ar fi prea puţin pentru a descrie atmosfera şi starea sufletească pe care o lasă în urma sa dansul. Cei mai buni elevi din toată ţara ne-au oferit o lecţie deplină de taină şi dăruire, o lecţie care te face să crezi că este uşor să cobori stelele pe pământ... Ei sunt adevăratele noastre stele... restul este doar un vis ferice!
MISIUNE. Juriul format din nume sonore, precum Sergiu Ştefanschi, Cristina Hamel, Radu Ciucă şi Răzvan Mazilu au decis câştigătorii. Un spectacol de excepţie care "a pus juriul la treabă". A fost o misiune dificilă pentru că toţi sunt foarte buni. Au dansat poate cinci minute, aplauzele au fost necontenite, dar despre efort, despre orele de antrenament, despre sacrificiile zilnice... artiştii adevăraţi nu vorbesc. Iată câţiva dintre premianţi: Ionescu Dragoţ, Sandu Diana, Preda Mihai, Plopeanu Bogdan, Minoiu Mari