Fotbalul a ajuns să dea măsura probităţii sistemului juridic din România
Aţi auzit de Petre Tiberiu? Cînd pe toate canalele se derula telenovela "Becali", moartea unui căpitan român în Afganistan a fost expediată la "şi altele". Petre Tiberiu a fost răpus într-un schimb de focuri cu talibanii. Decesul său n-a sensibilizat opinia publică. Cîteva fraze fade, obişnuitele clişee pe care le rostesc autorităţile în astfel de cazuri şi o promisiune protocolară a preşedintelui: "Memoria căpitanului va dăinui".
O întrebare pătrunde în suflet rece ca un pumnal: Ce rost a avut această jertfă? Petre Tiberiu a luptat în numele statului român. Pe scurt, statul e un ansamblu de instituţii ce veghează ca regulile jocului democratic şi drepturile cetăţeneşti să nu fie încălcate. În faţa legii, un cerşetor e egal cu un miliardar. Ambii au dreptul la un proces corect.
Foarte mulţi români sînt siguri că Becali e victima unui complot. Dacă procurorii nu vor prezenta probe credibile, iar patronul Stelei va rămîne în arest, îl vor transforma în erou. Opinia publică nu e convinsă că magistraţii au acoperire regulamentară pentru arestarea lui Becali. Circul din dimineaţa cînd a fost reţinut, încătuşarea unui om care nu a fost încă declarat vinovat de instanţă, reţinerea lui Puiu Popoviciu într-o speţă declanşată la plîngerea lui Becali, atacurile la adresa lui Băsescu, întreţin teoria conspiraţiei.
Ce legătură are acest caz cu sportul? Dacă Becali nu era finanţatorul Stelei, echipa cu cei mai mulţi suporteri din România, nu s-ar fi stîrnit aceeaşi rumoare. Nu ştim dacă Steaua mai are şanse să ia titlul după arestarea lui Becali, e momentul caracterelor puternice.
Să mai lămurim nişte lucruri. Hoţii de maşini trebuie judecaţi de magistraţi, nu de un sobor de gorile. Eroii cad pe cîmpul de luptă, nu sînt cei ce fac pe taxime