Greselile politistilor au devenit anecdotice. Rigorile legii, disciplina de care trebuie sa dea dovada si obligatiile pe care ei trebuie sa le indeplineasca in misiuni ii condamna la greseli fatale uneori.
Cel mai mare cosmar al unui om al legii este sa nu prinda un infractor care ar pune viata populatiei in pericol sau, dimpotriva, impuscarea altuia nevinovat, informeaza Scientific American.
Psihologii americani au aratat ca stresul la care sunt supusi oamenii legii nu este unul usor de controlat. Astfel, politistii trebuie sa fie capabili de autocontrol pentru a putea lua mai multe decizii deodata, asa cum li se intampla in timpul misiunilor.
Memoria de lucru este cea care influenteaza decisiv capacitatea de a lua cele mai bune decizii, in cazul oamenilor in uniforma.
Daca acest capitol nu este pe deplin controlat, iar implicarea afectiva intr-un caz este majora, politistii fac greseli fatale, inexplicabile uneori.
Psihologii au analizat reactiile emotionale ale oamenilor legii atunci cand au urmarit o misiune a colegilor care s-a soldat cu moartea unuia dintre ei.
Ritmul cardiac si expresia faciala sunt cele care tradeaza politistii emotivi, care se implica mai mult decat ar trebui in astfel de cazuri. La momentul de varf, la care infractorul a tras in colegul lor, politistii au fost intrebati ce ar fi facut ei in aceasta situatie.
Decizia de a ucide infractorul a fost mai usor luata de catre politistii cu memorie de lucru, pentru care litera legii a devenit automatism. Cei care s-au implicat emotional nu au reactionat cu promtitudine si hotarare.
Potrivit psihologilor, politistii pot rezista timp de 24 de ore fara odihna si pot lua decizii corecte chiar si atunci. Nivelul de stres este insa foarte ridicat, iar cei care nu au disciplina autoeducarii sunt supusi erorilor