Bănuţii (Bellis perennis), plante cunoscute în popor sub numele de bănuţei sau părăluţe, se folosesc în scopuri medicinale şi alimentare. Preparatele medicinale (infuzia, decoctul, siropul, tinctura, uleiul, vinul sau sucul proaspăt) revigorează organismul, şi combat migrenele, febra şi tusea persistentă. Aceste preparate sunt tonice pentru întregul organism, au efecte diuretice, expectorante, antifebrile şi cicatrizante.
Siropul de bănuţi se prepară din 200 de grame de plantă (flori, frunze şi tulpini), care se fierb în 500 de mililitri de apă. Când plantele sunt aproape fierte, se adaugă 150 de grame de miere. Se continuă fierberea încă cinci minute. Preparatul este eficient în tratamentul virozelor şi în afecţiunile hepatice.
Năsturelul (Nasturtium officinales) poate fi cules din zana apelor curgătoare, dar în prezent se cultivă pe suprafeţe întinse. Pentru terapiile medicinale se folosesc frunzele până când planta înfloreşte. Datorită substanţelor active importante din compoziţie - un complex de vitamine A, C, B2, E şi PP, hidraţi de carbon şi săruri minerale, printre care magneziu, fier, zinc şi iod - năsturelul e recomandat în tratarea avitaminozelor şi a scorbutului.
Din frunzele de năsturel, în amestec cu diverse legume, cu ulei de măsline şi suc de lămâie se prepară salate indicate în tratarea unor boli grave - leucemii, cancer, astenie, anemie, afecţiuni renale şi bronşite.
Iată un exemplu: 100 de grame de frunze de năsturel, patru ridichi de sezon, două linguri de nuci măcinate, o legătură de ceapă verde, doi morcovi, o lingură de hrean, două mere, 50 de grame de brânză nesărată, patru linguri de ulei de măsline şi o lingură de oţet de mere. Se amestecă frunzele plantei, spălate şi tocate, cu legumele date pe răzătoare. Se adaugă brânza tăiată cubuleţe, merele rase şi nucile. În final, se stropeşte s