Bulgakov ne descrie o epocă. Tocilescu ne face să n-o uităm.
După ultimele spectacole „O zi din viaţa lui Ceauşescu”, „Comedie roşie”, „Elizaveta Bam” sau „Eduard al III-lea”, Alexan dru Tocilescu a revenit la Teatrul de Comedie cu „Casa Zoikăi”, după piesa lui Mihail Bulgakov.
Virginia Mirea, întruchipând-o pe Zoia Denisovna Pelţ, este extraordinară şi face un rol plin de forţă al stăpânei apartamentului şi a atelierului, care se transformă într-o casă de toleranţă ca să facă faţă unor vremuri de restrişte.
Tandemul George Mihăiţă - Valentin Teodosiu este inegalabil. Cei doi se întrec pe sine în adevărate recitaluri, jucându-i pe Ametisov, verişorul Zoiei, şi, respectiv, pe Boris Semionovici Gus, director comercial. De neuitat este şi contele Obolianinov, interpretat de Gelu Niţu, care trăieşte drama scăpătării şi a buzunarelor goale, înecându-se în băutură, în droguri şi, nu în ultimul rând, în muzică. Pianul este refugiul pentru palidul conte, care cântă live şi le întreţine cu tangouri pe prostituatetele de lux din casa Zoikăi.
Peste decorul burghez al Vandei Maria Sturdza sunt reprezentate ochiuri verzi care se închid şi se deschid apocaliptic. Uşile celor şase apartamente sunt mobile şi „dansează” într-un carusel dement, între diferite momente şi acte. Un nud kitchos de „pictură franceză” ia ochii impozantului Gus. Prostituatele elegante, îmbrăcate în costumele provocatoare ale Ancăi Pâslaru, învăluie şi se dezvăluie într-un dans rafinat, de cabaret. În spectacol, au momente foarte bune şi actri ţele Mihaela Teleoacă sau Emilia Popescu. În chip de chinezi haioşi sunt Dragoş Huluba şi Aurelian Bărbieru, care apar alături de vedeta Pro Motor - Roxana Ciuhulescu (în rol de prostituată, care se uită de la înalţime la mai micii ei amanţi).
Destinul lui Bulgakov (1891-1940) pare guvernat de acelaşi ame