Casa de Cultură a comunei 23 August a găzduit sâmbătă, 4 aprilie, o întâlnire a reprezentanţilor APIA, ANIF, ai Direcţiei de Agricultură pentru Dezvoltare Rurală Constanţa şi ai Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltarea Rurală şi Pescuit. Alături de cei circa 50 de fermieri din zona Limanu, Mangalia, 23 August, Costineşti şi Tuzla (apicultori, crescători de animale şi păsări, proprietari de culturi agricole) s-au aflat deputatul Colegiului 5, Zanfir Iorguş, şi primarul comunei gazdă, Mugurel Mitrana.
Pe lângă prezentările realizate de ing. Dumitru Baciu, de la Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă, pe marginea priorităţilor Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale pe 2009 şi proiectelor europene ce pot fi accesate de către fermieri, agricultorii din zonă au avut ocazia să îşi prezinte autorităţilor principalele probleme pe care le au în prezent. Sistemul de irigaţii dezastruos, lipsa banilor (fermierii s-au plâns că subvenţiile pe anul trecut încă nu le-au fost virate în conturi nici la această oră, când munca agricolă ar trebui să fie în toi), dar şi faptul că 62 de ani este vârsta maximă până la care fermierii pot solicita sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă, acestea au fost cele mai dezbătute nemulţumiri ale celor ce muncesc pământul în zona sudului Dobrogei.
„Nu ne putem raporta la situaţia de peste graniţele noastre, la subvenţiile acordate de Uniunea Europeană agricultorilor lor", a declarat unul dintre participanţii la întâlnire, ing. Constantin Traşcă. „La ei, creditarea agricolă se face cu o dobândă de 1-2%, pe când la noi, în prezent, aceasta este, cu tot cu comisioane, de 27%! Cât de performant pot fi eu cu o astfel de creditare, faţă de un fermier din Occident? Drumul pe care au apucat-o cei de la minister este unul ce va duce la faliment agricultura românească", a încheiat agricultorul.
Tocmai pentru