Atitudinea românilor angajaţi s-a schimbat în urma crizei, mulţi fiind mai maleabili şi mai „atenţi” cu şefii. Sursa: Hepta
Până acum un an, când România se confrunta cu un deficit major de forţă de muncă, angajaţii nu erau dispuşi să facă prea multe compromisuri. Dacă se întâmpla să nu fie tocmai pe placul lor ceva la locul de muncă, mulţi nemul ţumiţi se reorientau rapid. Acum, când oferta de locuri de muncă a scăzut cu până la 70%, iar şansele obţinerii unui job sunt extrem de reduse, românii angajaţi au devenit mult mai maleabili şi mai dispuşi să accepte şefi aroganţi sau extrem de autoritari, susţin specialiştii în carieră.
Sandra L., colector officer al unei companii de call-center din Iaşi, spu ne că linguşirea şefilor este prac ticată de mulţi colegi de-ai ei. „Şefa se simte foarte bine când vede cât este ea de «apreciată» şi trece cu vederea incompetenţa lor. Până la urmă, în situaţia în care ne aflăm, dacă mi-aş simţi postul în pericol şi eu i-aş spune superiorului tot ceea ce ar vrea să audă, ca să am bani de chirie şi luna viitoare”, recunoaşte tânăra.
Fără atitudini sfidătoare
„În această perioadă, unii angajaţi şiau schimbat atitudinea şi comportamentul faţă de şef. Tind să aibă grijă de modul în care se prezintă în faţa superiorului, mai ales dacă îndeplinirea responsabilităţilor lasă de dorit. Atât timp cât şeful este cel care decide dacă o persoană rămâne sau nu în companie, o atitudine sfidătoare poate să nu fie cea mai bună opţiune pe care o poate avea un angajat”, consideră Adina Stroe, consultant în resurse umane al companiei Von Consulting.
Şi Mihaela Stroe, general managerul companiei ActaNonverbal, cre de că din cauza con textului econo mic actual, care a dus la un număr mic de joburi disponibile, angajaţii şi-au schimbat extrem de mult atitudinea la locul de muncă. „De exemplu,