Conaţionalii se află atât în zonele sărace, cât şi în cele puternic industrializate ale Peninsulei. Pentru a evidenţia deosebirile dintre extremele economice ale Italiei, am comparat salariile şi cheltuielile a două familii de români din nord şi din sud. Marius Valentin Dragu (32 de ani), soţia sa, Ionela Iulia Dragu (34 de ani) şi cei trei copii ai lor, Cristian, 12 ani, Anamaria, 7 ani, şi Ionuţ, 5 ani, locuiesc la Palermo, în sudul Italiei. Iulia este casnică, iar Marius munceşte la şantierul naval, unde se ocupă de instalaţii şi sudură.
După doi ani de lucru la negru, anul acesta Marius a semnat un contract de muncă, a obţinut rezidenţa, iar în scurt timp el şi familia sa vor primi acte italiene.
Simona Serediuc (29 de ani) locuieşte la Torino, în nordul Italiei, din 2003, împreună cu soţul ei, Sorin, care are aceeaşi vârstă. Ei au un băiat de 2 ani, Sebastian, care s-a născut şi a crescut în Italia. Sorin, originar din Burdujeni, Suceava, a obţinut un contract de muncă în 2005.
În prezent, bărbatul lucrează ca sudor în localitatea Beinasco, lângă Torino. Despre începuturile de clandestin, Simona povesteşte: „Locuiam într-o casă cu patru camere, asigurată de patronul soţului meu, în care eram eu şi opt băieţi, marocani şi italieni, muncitori la aceeaşi firmă”.
Aceeaşi profesie, salarii diferite
Bărbaţii din ambele familii lucrează în prezent ca sudori, iar femeile sunt casnice. Deosebirea constă în numărul de copii, familia din Palermo având trei, în timp ce torinezii au unul singur.
În sud, familia Dragu are un venit lunar de 2.161 de euro: salariul lui Marius, de 1.200 de euro, alocaţiile copiilor, 381 de euro, ajutorul social pentru mamă, 300 de euro şi bursele de excelenţă ale copiilor care merg la şcoală, de 280 euro.
Chiria şi întreţinerea costă 500 de euro p