Ministerul Muncii pregateste o serie de modificari la Legea somajului, una din cele mai importante fiind legata de eliminarea legaturii dintre salariul minim brut pe economie si indemnizatia de somaj, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta, care ar urma sa ajunga in Guvern pana la sfarsitul acestei luni.
In prezent, indemnizatia de somaj este stabilita la minimum 75% din salariul minim brut (600 de lei). "Cuantumul indemnizatiei de somaj este stabilit la 75% din valoarea indicatorului de referinta, in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an", se arata in textul de modificare a legii propus, in loc de "75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata".
Masura ar urma sa ridice presiunea de pe bugetul asigurarilor de somaj, astfel incat ajutorul de somaj sa nu mai creasca pe masura ce creste salariul minim pe tara, ci sa fie stabilit in cuantum fix, in functie de disponibilitatile bugetare.
Modificarile ar urma sa stimuleze numarul de angajari si integrarea somerilor in munca, a declarat pentru ZF Dumitru Cornoiu, secretar de stat in Ministerul Muncii.
"Legea somajului nu mai este de actualitate in noul context. Daca anul trecut, in fiecare judet erau disponibile intre 600 si 1.000 de locuri de munca pe saptamana, in prezent sunt maximum 100 de oferte pe saptamana disponibile", a spus Cornoiu.
El a adaugat ca ministerul intentioneaza sa promoveze masurile de ocupare active si nu masurile de protectie sociala. "Daca marim indemnizatiile de somaj, nu am facut nimic. Trebuie sa invitam oamenii la munca."
Ministerul Muncii pregateste o serie de modificari la Legea somajului, una din cele mai importante fiind legata de eliminarea legaturii dintre salariul minim brut pe economie si indemnizatia de somaj, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta,