Presedintele american Barack Obama a pledat ieri la Praga, unde a participat la summit-ul UE-SUA, pentru intarirea sistemului financiar si pentru respingerea protectionismului.
"Pentru a ne redobandi prosperitatea trebuie sa ne opunem zidurilor protectionismului, trebuie sa schimbam sistemul financiar", a declarat Obama, adaugand ca tarile dezvoltate au o datorie fata de cele sarace, unde oamenii sufera cel mai mult din cauza recesiunii globale.
Spusele lui Obama sunt interesante pentru ca el si Statele Unite au fost acuzate ca, in actuala criza, impun masuri protectioniste (vezi clauza Buy American).
Obama a fost asteptat de 30.000 de oameni la Praga. In mare parte, liderul de la Casa Alba a reiterat declaratiile de la summit-ul G20 din Londra, desfasurat saptamana trecuta.
Liderii celor mai importante 20 de state industrializate si ai economiilor emergente au hotarat alocarea a inca 1.100 mld. dolari pentru economia mondiala, "cel mai mare plan de stimulare a economiei din istorie", potrivit declaratiilor premierului britanic Gordon Brown, gazda evenimentului.
Potrivit declaratiei finale a summit-ului, cele 1.100 de miliarde de dolari vor fi alcatuite din fondul aditional de 500 de miliarde de dolari pentru Fondul Monetar International (FMI) (pentru a ajunge la 750 de miliarde de dolari), atragerea de catre FMI a 250 mld. dolari din utilizarea drepturilor speciale de tragere de la statele membre, 100 de miliarde de dolari sub forma de credite oferite de bancile de dezvoltare multilaterala, un fond de 250 mld. dolari pentru comertul international. De asemenea, FMI va vinde din rezervele sale de aur pentru a sustine statele sarace.
FMI doreste sa acorde un nou tip de imprumut, care sa ajute statele sa-si apere monedele. Astfel, statele nu vor mai trebui sa astepte sa aiba dificultati financiare grave si vor putea lua u