Specialistii britanici va recomanda un consum regulat de legume verzi, galbenus de oua, afine, mure, ton, somon, nuci si fructe proaspete pentru a evita afectiuni cum ar fi cataracta si glaucomul.
Andrei Sion
Pentru a evita problemele de vedere, un rol esential il joaca dieta dumneavoastra. Vitamina C, acizii grasi omega-3 si moleculele specifice plantelor sunt importante pentru a va asigura sanatatea ochilor, conform expertilor britanici. Acestia au dezvaluit cotidianului "Daily Mail" care sunt alimentele cele mai eficiente care va protejeaza de afectiuni cum ar fi cataracta, glaucomul sau degenerescenta maculara.
Legumele verzi ca spanacul si broccoli, dar si galbenusul de oua sunt surse importante de luteina si zeaxantina, pigmenti pe care retina le foloseste pentru a face vederea mai clara. Cercetarile internationale au dovedit ca un nivel ridicat de aceste substante poate preveni orbirea cauzata de batranete. Consumati o data la doua zile cel putin 100 de grame de legume verzi si cateva oua.
Afinele si murele sunt alte alimente extrem de benefice vederii. Aceste fructe au un continut bogat de antocianina, substanta care, conform studiilor, poate preveni si incetini pierderea vederii provocata de cataracta si degenerescenta maculara. Oamenii de stiinta mai sunt de parere ca aceste alimente pot intari capilarele care alimenteaza ochii cu substante nutritive. Cercetatorii americani au aratat ca persoanele care consumau in mod regulat acizi grasi omega-3 sunt expuse unui risc mai redus de dezvoltare a glaucomului si degenerescentei maculare. Pentru a va asigura cantitatea recomandata a acestei substante consumati pesti uleiosi, cum ar fi carnea de ton sau somonul.
Nucile si semintele sunt o sursa extrem de bogata de vitamina E, substanta care protejeaza celulele ochilor de efectele negative ale razelor ultraviolete. In acest fel s