Specialiștii se pregătesc pentru situații de urgență.
Ziua Mondială a Sănătății are anul acesta ca temă „Salvăm vieți: pregătim spitalele pentru situații de urgență”.
Doctorul Marius Pîrcioagă, directorul Direcției de Sănătate Publică Bihor, spune că este necesară flexibilizarea serviciilor de urgență, pentru a putea răspunde cât mai bine situațiilor de urgență. În ultimii opt ani, doar în Europa au fost afectați de diferite dezastre peste 47 milioane de oameni, precizează șeful DSP. Din anul 2000, Europa s-a confruntat cu inundații severe, furtuni foarte puternice, chiar un uragan, caniculă, secetă și ger.
Cursuri
Pentru a răspunde cât mai bine situațiilor de dezastre, cadrele medicale din Serviciul de Ambulanță și SMURD participă periodic la stagii de pregătire. Anul acesta DSP și prefectura Bihor vor organiza un curs de management al situațiilor de urgență la care vor participa șefii unităților sanitare alături de pompieri și reprezentanții administrațiilor locale. Cursul va fi organizat cel mai probabil la începutul lunii iunie. Doctorul Hadrian Borcea, șeful Unității Primire Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean, precizează că nimeni nu poate fi foarte bine pregătit pentru situații de dezastre. „Important este modul de coordonare a factorilor de decizie și de răspuns la situație”, spune el. În acest context el consideră că spitalele bihorene sunt pregătite pentru asemenea situații. La exercițiul european de simulare multiplă de la Arad, desfășurat anul trecut, serviciile de urgență din România au surclasat serviciile similare din alte nouă țări europene, printre care Belgia, Suedia, Croația, Lituania și Ungaria.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, la Cercul Militar va avea loc un simpozion la care participă cadre medicale de diferite specializări. Ele vor prezenta lucrări de specialitate pe tema aleasă de Organizația Mo