Direcţia Sanitar-Veterinară Suceva nu va permite decât vânzarea mieilor sacrificaţi în abatoare sau în spaţii special amenajate, conform normelor europene în vigoare. Pe stocul Direcţiei Sanitar-Veterinare Suceava se află doar trei mii de crotalii, dar autorităţile nu sunt îngrijorate. „Nu sunt suficiente, dar ştim din experienţa anilor anteriori că în cele 10 abatoare din judeţ au fost sacrificaţi cam trei mii de miei, aşa că nu ne facem probleme. Nu ar fi rău să fie mai multe crotalii, dar nici criză de miei nu va fi”, a spus Petea Dulgheru, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava. “Nici o problemă, voi mânca carne de pasăre. E şi mai sănătoasă”, a spus Vasile Bodeanu, pensionar.
Spaţii de sacrificiu
Şeful DSVSA a mai amintit că în pieţele din Suceava nu vor fi acceptaţi miei sacrificaţi în gospodării. ”Cei care îşi sacrifică mieii acasă nu au voie să vândă carnea la piaţă. În gospodărie se sacrifică miei pentru consumul propriu. Cei ce vor să vândă în piaţă trebuie să sacrifice animalele doar în locurile special amenajate”, a precizat Petrea Dulgheru.
Spaţiile de sacrificare pot fi amenajate în pieţe sau în localităţi din judeţ şi trebuie să aibă două încăperi curate, cu pereţi lavabili, apă caldă şi rece. “Sunt mai mult vegetariană şi nu consum carne”, a declarat Rodica Ostafie, manager.
Controale la pensiuni
Resturile organice trebuie să fie incinerate. Aici DSVSA va acorda avize pe perioadă determinată. “Eu nu mănânc miel, pentru că nu este sănătos. Prefer carnea de curcan”, a mărturisit Olimpia Pascal, pensionar.
Directorul DSVSA Suceava a mai atras atenţia şi pensiunilor că nu au voie să sacrifice miei, porci sau bovine pentru a găti preparate culinare. ”Noile reglementări aduc în atribuţiile noastre de control şi pensiunile. Aver